O ZBIRCI

Nastanak Zbirke

Na poticaj Upravnog odbora HSPD 'Podgorac' iz Gračana, a povodom proslave 100-te obljetnice postojanja i djelovanja Društva, u 2007. godini sakupljena je zbirka etnografsko-povijesne građe gračanskog kraja koja trenutno obuhvaća 247 predmeta.Realizacija projekta

U realizaciji tog sveobuhvatnog projekta u samom začetku zaslužni su tadašnji članovi 'Podgorca' Marijan Sekula, Mirko Banek, Mijo Biškup, Boris Pravdić i Ružica Varga. Predmeti u zbirci obrađeni su i katalogizirani uz stručnu pomoć prof. Josipa Barleka (tadašnjeg višeg kustosa u Etnografskom muzeju grada Zagreba).


Smještaj zbirke

Zbirka je smještena u potkrovlju nekadašnje Pučke škole u Gračanima, odnosno sadašnjeg Mjesnog odbora Gračani na adresi Isce 15, Gračani-Zagreb.


Mjesto za edukaciju djece...

Zbirka je inspiracija djeci.. ... i svim ljubiteljima tradicijske baštine. Ovdje možete naći zanimljive motive za fotografiranje, ponešto naučiti i uživati u baštini gračanskog kraja.


INFO

Značajke

2007.
Svečano otvorenje.

1. lipnja 2007. godine organizirano je svečano otvorenje Zbirke.

Ovdje možete pogledati fotografije sa otvorenja...

2010.
Zbirka upisana u Registar kulturnih dobara.

Rješenjem Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode od 16. srpnja 2010. godine, Zbirka je upisana u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske, Listu preventivno zaštićenih dobara.

Ovdje možete pročitati Rješenje o upisu u Registar...

Crteži starih gračanskih kuća.

Slikar Ivica Drusany u tehnici crteža olovkom na papiru ovjekovječio je nekoliko starih gračanskih kuća i stoljetnih hižica.

Ovdje možete pogledati tu lijepu kolekciju...